

Χθες - σύντομη ιστορική αναδρομή του Δήμου μας
Οι Αχαρνές ήταν ένας από τους αρχαίους δήμους της Αττικής, υπό την ονομασία Αχαρναί, που ανήκε στην Οινηίδα φυλή. Οι κάτοικοι του ήταν καρβουνιάρηδες και μάλιστα αυτό ήταν το θέμα στην κωμωδία του Αριστοφάνη: "Αχαρνείς", η οποία διδάχθηκε το 425 π.Χ..

Ο δήμος είναι γνωστός από παλιά με δύο τοπωνύμια «Αχαρναί» και «Μενίδι». Η ονομασία «Αχαρναί» πιθανόν προέρχεται από αρχαίο επώνυμο ήρωα (Αχαρνεύς η Αχαρνίων) ή από ένα είδος ψαριού, το γνωστό ροφό, ο οποίος στην αρχαία ελληνική γλώσσα λεγόταν «άχαρνος». Οποιαδήποτε λέξη ληφθή σαν αρχική, έχει το πρόθεμα «αχ» που συναντάται σε λέξεις σχετικές με το νερό. Το τοπωνύμιο «Μενίδι» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μαινίς» ή από βυζαντινό γαιοκτήμονα.
Ο δήμος των Αχαρνών βρισκόταν στο βόρειο άκρο της Αθηναϊκής πεδιάδας και πάνω στις κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν προς το Θριάσιο Πεδίο, τη Μεγαρίδα και τη Βοιωτία. Λόγω της κύριας στρατηγικής γεωφυσικής θέσης του, ο δήμος αποτέλεσε έναν από τους κύριους προμαχώνες της Αθήνας και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε μερικές από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις της αρχαίας ιστορίας, όπως τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Αρχαία Ιστορία...
Ο πρώτος οργανωμένος βίος ξεκινά στην περιοχή στο τέλος της 4ης χιλιετηρίδας π.χ. και έκτοτε ο χώρος παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση, όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Αχαρνείς Ιππείς
Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι η πρώτη εκστρατεία των Πελοποννησίων έφθασε μέσω της Οινόης και των βουνών στις Αχαρνές, όπου και επέδραμαν. Αλλά, αν και οι Αχαρνείς οπλίτες έφθαναν τις 3.000, δεν επετράπη από τον Περικλή μία κατά μέτωπον αναμέτρηση. Με το τέλος του θέρους, αφού οι Πελοποννήσιοι λεηλάτησαν την επαρχία της Αττικής, έφυγαν για τον τόπο τους, διότι και ο Αθηναϊκός στόλος κατέστρεφε την Πελοπόννησο.
Ο 4ος αι. π.Χ. υπήρξε η χρυσή εποχή του δήμου Αχαρνών. Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα προερχόμενα κυρίως από τάφους, ανήκουν σε αυτήν τη χρονική περίοδο, όπως αξιόλογες επιγραφές, θαυμάσια ανάγλυφα και κυρίως η στήλη με τον "όρκο των Αθηναίων εφήβων". Τον 4ο αι. π.Χ. κατασκευάστηκε για την άρδευση τη αχαρνικής γης ένα σπουδαίο έργο, ο "αχαρνικός οχετός", ενώ τμήματα του "Αδριάνειου υδραγωγείου" έχουν βρεθεί στις Αχαρνές.
Αργότερα με την επικράτηση των Ρωμαίων(2ος αι. π.Χ.) μεγάλες ρωμαϊκές αγρεπαύλεις κτίστηκαν στις Αχαρνές, που εξακολουθούσαν να είναι από τους μεγαλύτερους αττικούς δήμους. Η Αττική τότε ήταν απλά μια περιοχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά εξακολουθούσε να αποτελεί πνευματικό κέντρο. Μετά την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα (53 μ.Χ.) και τη σταδιακή επικράτηση του χριστιανισμού, μικρές εκκλησίες άρχισαν να κτίζονται στο χώρο των Αχαρνών εκεί, όπου υπήρχαν ειδωλολατρικοί ναοί.
Νεότερη Ιστορία...
Ανυπότακτοι έζησαν οι κάτοικοι του Μενιδίου και της γειτονικής Χασιάς όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και εκτός της σκληρής ιδιοσυγκρασίας τους, συνέτεινε σε αυτό και η μη κατοίκηση του χώρου από Τούρκους, όπως οι ξένοι περιηγητές και ιστορικά τεκμήρια φανερώνουν.
Την 1η Απριλίου 1821 εξεγέρθηκαν οι κάτοικοι της Φυλής υπό το Μελέτιο Βασιλείου και μέχρι την 11η Απριλίου συνέλαβαν τους προεστούς και δέκα συνεργάτες των προεστών και τους φυλάκισαν. Στις 25 Απριλίου, 1200 περίπου χωρικοί (Μενιδιάτες, Χασιώτες κ.λπ.) με τον Βασιλείου κυρίευσαν την πόλη της Αθήνας και στις 28 Απριλίου κυρίευσαν το διοικητήριο, απελευθερώνοντας όλην την Αττική, εκτός από την Ακρόπολη.
Κατά τα επόμενα χρόνια οι Μενιδιάτες έλαβαν μέρος σε σκληρές μάχες εναντίον των Τούρκων (Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια κ.λπ.). Αναδείχθησαν οι πολέμαρχοί τους Γεωργάκης Λέκκας, Μήτρος Λέκκας, Προκόπης Κατζαντώνης, που τιμήθηκαν με βαθμούς Αντιστρατηγίας.
Το 1827, οι Τούρκοι επανακτούν τον δήμο Αχαρνών καi τελικώς οι Έλληνες εκδιώκουν τους Τούρκους από τον δήμο Αχαρνών κατά τον Μάιο του 1829.

Ο Δήμος μας σήμερα
Σήμερα, ο δήμος Αχαρνών (Μενίδι), είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Αττικής, έχει έκταση 146.406 στρέμματα και ο πληθυσμός του υπολογίζεται, περίπου, σε 120.000 κατοίκους.

Το Ολυμπιακό Χωριό
Στις Αχαρνές βρίσκεται ο γνωστός θολωτός μυκηναϊκός τάφος , εύρημα σπάνιο για το λεκανοπέδιο, ο οποίος σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης υπάρχει αρχαιολογική συλλογή που στεγάζει ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών, όπου υπάρχουν πλούσια εκθέματα λαϊκού πολιτισμού των νεώτερων χρόνων.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, στους πρόποδες της Πάρνηθας έχει ανακαλυφθεί και ο τάφος του αρχαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή.
Τον Φεβρουάριο του 2007, ανασκαφή που έγινε σε οικόπεδο κοντά στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Λιοσίων έφερε στο φως το αρχαίο θέατρο του Δήμου Αχαρνών που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα.
Ο Δήμος Αχαρνών χαρακτηρίστηκε ως Ολυμπιακός Δήμος το 2004 και σε αυτόν βρίσκεται και το γνωστό Ολυμπιακό χωριό.

Η γεωγραφική θέση του Δήμου μας

Ο Δήμος Αχαρνών, ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Αττικής, είναι οικοδομημένος στους νότιους πρόποδες της Πάρνηθας, 10 χλμ. βόρεια της Αθήνας. Τα σύνορα του δήμου φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Βόρεια: Θρακομακεδόνες |
||
Δυτικά: Φυλή, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι | Αχαρνές | Ανατολικά: Αφίδνες, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Μεταμόρφωση |
Νότια: Καματερό, Άγιοι Ανάργυροι, Νέα Φιλαδέλφεια |

Αναζητήστε μας στο Google Map
(Κάντε διπλό κλικ πάνω στο χάρτη ή σύρετε το χάρτη με το ποντίκι για να δείτε περισσότερα!)
Κάντε κλικ, εδώ, για να προβάλλετε τον χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος |